Süt Dişi

unnamed (4)
0

Süt Diş Nedir?

İnsanlar ve bazı memeliler iki ayrı dentisyona sahiplerdir. Süt dişleri dediğimiz dişler insanlarda daimi dişlerden önce çıkan dişlerdir.

Kaç Tane Süt Dişi Vardır?

İnsanlar doğduklarında çenelerinde sürmeyi bekleyen 20 adet süt dişi ile dünyaya gelirler.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkmaya Başlarlar?

Süt dişleri insanlarda ortalama 6 aylıkken çıkmaya başlarlar. Ortalama 33 aya kadar başka başka süt dişleri sürmeye devam ederler.

  • Ön kesici dişler 6 ila 10 ay arasında,
  • Alt yan kesici dişler 8 ila 13 ay arasında,
  • Üst yan kesici dişler 10 ila 16 ay arasında çıkmaya başlar.
  • Köpek dişleri 16 ila 23 ay arasında,
  • Birinci süt azıları 13 ila 19 ay arasında,
  • İkinci süt azıları ise 23 ila 33 ay arasında çıkabilir.

Bu sayılar ortalama değerleri vermektedir. Her insanda farklı zamanlarda olabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebekler diş çıkardıklarında;

  • Agresif ve sinirli olabilirler
  • Beslenmeyi reddedebilirler
  • Dişetlerinde kızarıklık ve kabarma olabilir
  • Dişetlerini kaşımak için her şeyi ısırmaya çalışırlar
  • Bebeklerde ateş görülebilir.

Süt Dişi Ne Zaman Dökülür?

Süt dişlerinin dökülmesi genellikle 6 yaşında başlayıp 13 yaşına kadar devam eder.

  • 5 ile 8 yaş arasında alt ve üst ön dişleri ve süt arka molarları dökülür.
  • 9 ile 10 yaş arasında ön molarları dökülürken
  • 12 – 13 yaş arasında köpek dişleri dökülür.

Süt Dişi 5 Yaşında Dökülür mü?

Süt dişleri ortalama olarak 6 yaşında dökülmeye başlasa da bu değerler ortalama değerleri verir. Bazı çocuklarda süt dişi dökülmesi biraz daha erken veya biraz daha geç olabilir. Korkulacak bir şey yoktur.

Süt Dişinin Yerine Diş Gelmemesi

Çoğu çocukta süt dişlerinin yerine eksiksiz bir şekilde diş gelse de bazen bu dişler geç gelebilmektedir. Yine de içinizin rahatlaması açısından diş hekimine çocuğunuzu gösterebilirsiniz.

Nadir olmakla birlikte bazı çocuklarda doğuştan daimi dişleri konjenital eksik veya fazla olabilmektedir. Diş hekiminiz size gerekli bilgiyi verecektir.

Süt Dişlerinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Süt dişlerinin bakımı en az yetişkin dişleri kadar önemlidir. Bazı ebeveynler zaten düşecek mantığıyla süt dişi bakımına önem vermese de bu fikir oldukça yanlıştır.

Süt dişlerinin bakımında da yine yetişkinler gibi çocuğa günde iki kere diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması oldukça önemlidir. Asitli ve şekerli gıdalar yerine daha sağlıklı bir yeme kültürünün kazandırılması yine oldukça önemlidir. Çocuklarında aynı yetişkinler gibi mutlaka senede bir diş hekimi kontrolüne gitmesi gerekmektedir.

Yine diş hekimi kontrolünde pit ve fissür örtücü uygulaması yapılması ve flor vernik yapılması süt dişlerinin çürümesini oldukça zorlaştıracaktır.

Parmak ve Biberon Emme Ne Zaman Bıraktırılmalıdır?

3 yaşına ulaşmış bir çocukta hala parmak emme ve biberon emme alışkanlığı devam ediyorsa çocuğun dişleri ve çene yapısı kalıcı olarak bozulabilir.

Çocuklarda yaygın diş çürükleri ve çene şeklinin bozulması görülecektir.

Düşmeyen Süt Dişi Tedavisi

Süt dişleri kendiliğinden genelde düşse de bazı süt dişleri düşmeyebiliyor ve ebeveynler ne yapacakları konusunda panik yapabilmektedirler.

Düşme yaşını geçmiş süt dişleri için diş hekiminize danışmalısınız. Eğer süt dişi düşme yaşını geçmiş ve düşmemişse, alınan radyografide attan gelen diş varsa ve alttan gelen dişin kökü 3 de birden fazla oluşmuş ise diş hekimi süt dişi çekimini yapacaktır.

Süt Dişi Ağrı Yapar mı?

Süt dişleri de daimi dişler gibi çürüyüp ağrı yapabilmektedirler. Diş hekimleri tarafından daimi dişlere yapılan kanal tedavisi, dolgu, amputasyon gibi tüm tedaviler süt dişlerine de yapılabilmektedir. Eğer çocuğunuzun süt dişlerinde ağrı varsa diş hekimine götürmelisiniz.

Süt Dişi Kırılması

Süt diş kırılması çocukluk dönemindeki hareketlenmelerden kaynaklı, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Diş kırılmasına karşına uygulanacak tedavi yöntemi çocuğun yaşına, dişin nasıl ve nereden kırıldığına göre değişebilmektedir.

Kırılan dişler, tedavi edilebileceği gibi aynı zaman da çekilmesi de söz konusu olabilir. Eğer dişin çekilmemesi düşünülüyorsa duruma göre kanal tedavisi, dolgu vb. tedaviler uygulanabilir.

Eğer çekim olacaksa genellikle alttan gelen dişleri kaymasın diye yer tutucu denilen tedavi yapılmaktadır.

Süt dişi kırıldığı andan itibaren hızlıca diş hekimine gitmeniz oldukça önemlidir.

Eğer süt diş veya daimi diş tamamen çıktıysa yine mümkün olan en hızlı şekilde dişi süt veya tükürük ile dolu bir kapta saklayıp diş hekimine gitmelisiniz. Dişi asla kuru veya su ile dolu bir kapta saklamamalısınız.

Süt Dişi Nasıl Çekilir?

Çeşitli sebeplerle süt dişleri de çekilebilmektedir. Süt dişinin çekimi aslında yetişkin diş çekimine teknik olarak oldukça benzemektedir. Süt dişlerinin sallanması vs. durumlarında ise iğne yapmaya bile gerek kalmamaktadır. Topikal bir lokal anestezi ile çekim yapılmaktadır.

Ancak bazen çocuğun koopere olmaması nedeniyle çocuk uyutularak çekim, dolgu vb. işlemler yapılabilmektedir. Bu konuda bizim ebeveynlere önemli uyarımız, bu uyutulma işlemlerinin diş kliniklerinde yapılmamasıdır. Diş hekiminiz teklif etse bile kabul etmeyiniz. Uyutulmanın tam teşekkülü ve yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede yapılması gerekmektedir. Aksi bir durum zaten sağlık bakanlığınca yasaklanmıştır. 

 

 

 

 

Yorum Gönder